FACTORY

The Lot
The lot is located at the corner intersection of two streets, bound
at the south by a narrow street (westbound traffic) running thence
100' west; bound at the west by a narrow street (northbound traffic)
running thence 240' south; bound by the side lot line (neighboring
lot) running thence 100' east; bound at the east by the rear yard line
(neighboring lots) and running thence 240 to the point of origin. The
lot is vacant for 100' x 100' at the corner intersection bounding the
west street and the north street, the rest of the lot is occupied by
existing structures.
The Existing Structure
One (1) story building with a footprint of 100' x 140' and offset 100'
south of the corner intersection, composed of a two (2) warehouses
predating the year 1964. The buildings unified under a more recent
alteration: a masonry and white stone veneer façade less than ten
years old. The building was used for manufacturing (wood shop and
window assembly shop).

Proposed Addition
The proposed addition would be built on to the vacant portion of
the lot (corner intersection). This new addition would reach (5)
stories and would be used for as a "manufacturing and community
facility" use (medical office). An old proposal for an expansion into
the vacant space showed a two (2) story structure with 1a) the first
floor entirely for enclosed parking, b) a second second floor for
commercial use. The new proposal condensed the the space for
parking through use of stackable units and moving the enclosed
parking away from the street line. It also flushed a buffer commercial
area with the street line to hide any parking inside the building.
This commercial buffer connects openly with the 2nd and 3rd floor
which behaves as a mezzanine floating 20' above the 1st floor.
The predominant use for these three floors is "manufacturing with
showroom and administrative office spaces". The 4th floor is the first
of the two medical office floors. This floor is setback approximately
20' from the street lines and has a clear height of 21' from the
finished floor to bottom of the beam. A mezzanine space spans
east/west on the northern side of the building. The 5th floor setback
an additional 19' and has a clear height of 13' from the finished floor
to bottom of the beam.

1

2

3

4

M4

5

© 2019 Omar Zeinc Architecture - www.omarzeincarchitecture.com - contact : zeinc40@gmail.com - tel (347) 496-3606 - Brooklyn, New York