© 2019 Omar Zeinc Architecture - www.omarzeincarchitecture.com - contact : zeinc40@gmail.com - tel (347) 496-3606 - Brooklyn, New York 

CHOZA

SUSTAINABLE BEACH SHELTER (CHOZA) 
The structure was arranged in the following order: a 12' high cmu wall supports the wood beams on one side while angled wood columns support the other end. These columns continue on to the roof, framing the outside of the bent wall containing
three large grass swivel windows. These and the cmu wall would have an appropriate but compact foundation depending on the soil (the most possible scenario would be piling small wood pieces and a manually mixing in concrete capping w/light steel). The cube would be elevated from the ground level by at least 4', requiring a staircase. The steel staircase leads to a steel deck supported from the outer face of the cmu wall. The kitchenette is also located on this steel deck area. The interior space (sleeping/living room) is designed as a shade area for resting and escape from sun exposure with cross ventilation. The walls that are perpendicular to the CMU wall would be constructed with double 3/4" plywood. A framed, louvered shutter window is located on both sides with a door that can fold open to a modest wood deck elevated from the ground. The roof could be retrofitted with solar panels covering surface area sufficient enough to power the shelter with electricity for lighting, fans and even a small refrigeration unit. A battery box is located under the cube but elevated a few feet above grade to prevent flood damage or corrosion by humidity. A water collecting gutter (pvc) captures and directs rain water from the sloped roof and fills up the “tinaco” tank reservoir which feeds the flush toilet (French System), small sink and shower by gravity.